Skip to main content
Responding to the acute needs in Türkiye

Depremzedelere su, sanitasyon ve ruh sağlığı hizmetleri sunan ve Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından desteklenen STK'lar

Türkiye'nin güneydoğusunda 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières/Doctors Without Borders), Türk sivil toplum kuruluşlarına destekte bulunarak depremzedelerin en akut ihtiyaçlarına yanıt verilmesinde yardımcı oldu.

Birleşmiş Milletler’in İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) verilerine göre, 9,1 milyon kişi depremlerden doğrudan etkilenirken,  3 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Şu ana kadar Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından desteklenen Türk STK'ları, 61 su deposu, 312 tuvalet, 160 duş kurdu ve depremzedelere 2.5 milyon metreküpten fazla içme suyu sağladı. Ayrıca 96.6 ton meyve ve sebze, 390.500 öğün yemek, 53.1 ton odun, 38.154 hijyen seti, 321 çadır, 31 konteyner ve diğer malzemeler bağışlandı ve dağıtıldı. Bunun yanı sıra 7.000'den fazla kişi bireysel veya grup psikolojik ve ruhsal destek oturumlarına katıldı.

Responding to the acute needs in Türkiye
Sınır Tanımayan Doktorlar, Adıyaman, Malatya ve Elbistan'da üç "Nefes" merkezi inşa etmeleri ve kurmaları için yerel STK'ları finanse etti ve destekledi.
Stefan Pejovic/MSF

Hatay-Antakya Sofular Mahallesinin muhtarı Ali, Sınır Tanımayan Doktorlar’ın desteklediği STK'ların çalışmaları hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "İlk günler gerçekten karanlık günlerdi. İnanın, bu acıyı tarif etmek zor. Gerçekten de o ilk günler perişandık, açtık, üşüyorduk… Ve insanlarımız, affınıza sığınarak ifade etmeliyim ki, tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için dahi bir yer bulamıyordu. Bu anlamda çabalarınız paha biçilemez. Tuvaletler ve diğer birçok şeyle bize yardımcı oldunuz."

Adıyamanlı depremzedelerden özel ihtiyaçları olan  Birgül, felaketten sonra yaşanan korkuyu şu sözlerle dile getirdi: "Depremlerin ardından kendimize gelmek için mücadele ettik. Aslında hala mücadele ediyoruz, bu sefer de artçı sarsıntılarla. Tek başımıza bile bir odada kalamıyoruz. Birbirimize destek olmak için aynı anda bir odada birden fazla kişi kalıyoruz."

İlk destek döneminin sona erdiği şu günlerdeki mevcut durum, özellikle ruh sağlığı ve psikososyal destek, su ve sanitasyon hizmeti, hijyen ve diğer gıda dışı malzemelerin temini gibi ihtiyaçların daha uzun vadede de karşılanması gerektiğine işaret ediyor. Hatay’da mukim depremzede Muhammad, "çocuklar için okul ve eğitim, deterjan, hijyen için su, ilave banyolar ve su tankları. İşte ihtiyacımız olanlar bunlar" diyor.

Çocuklar için okul ve eğitim, deterjan, hijyen için su, ilave banyolar ve su tankları. İşte ihtiyacımız olanlar bunlar. Muhammad, Hatay’da mukim depremzede

Sınır Tanımayan Doktorlar, yerel STK'lara teknik ve maddi destek sağlayarak, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş illerinde "NEFES" adı verilen üç psikososyal ve yaşam merkezi kurulmasına yardımcı oldu. Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Türkiye Acil Durum Koordinatörü Marcus Bachmann, "Bunlar, merkezi konumlarda bulunan, kadınlar ve kız çocukları başta olmak üzere herkesin kullanımına açık olan “güvenli sığınaklar”dır. Bu merkezlerde sadece psikososyal destek sunulmuyor, ayrıca çocuklar için etkinlikler düzenleniyor, çamaşır makineleri ve duşlar da bulunuyor. Hatta bu merkezlere anneler için özel emzirme odaları konulması da unutulmadı” sözleriyle bu merkezleri tanımlıyor. 

Kahramanmaraş'taki bir hastaneye bir röntgen makinesi bağışının yanı sıra, Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından desteklenen Türk STK'ları - diğer yardım kuruluşlarıyla birlikte - Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne su pompası ve su tankları bağışladı. Bu yardımlar, hastane personeli ve hastalarının su ve sanitasyon  ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Türkiye'deki yardım faaliyetlerinin tamamı, İmece İnisiyatifi, Yardım Konvoyu, Maya Vakfı ve diğer yerel kuruluşları destekleyerek gerçekleştirilmektedir. Depremlerin erken aşamasından itibaren, Sınır Tanımayan Doktorlar destekli bu sivil toplum kuruluşları, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Malatya illerinde etkilenen nüfusa en çok ihtiyaç duydukları yardımları ve destekleri ulaştırmak için aktif rol oynamışlardır.

Up Next
Türkiye and Syria earthquake response
Project Update 8 June 2023